Sommerens vakreste leseeventyr

Mari Moen Holsve på avslutningsfest for Sommerles i 2020. Foto: Sør Varanger bibliotek

1. juni starter Sommerles igjen! Den tradisjonsrike lesekampanjen er veldig populær blant barna. I kommunene som er med på Sommerles kan barna være med helt fra de skal starte i 1. klasse og ut barnetrinnet. I Troms og Finnmark og Svalbard er 30 kommuner med på lesekampanjen.  

I juni, juli og hele august står de bibliotekansatte klar til å ta imot barna som deltar i Sommerles. De skal formidle bøker, dele ut premier, og hjelpe barna hvis de lurer på noe. Barna får premier etter hvert som de leser og får poeng på sommerles.no. Både det de leser selv, lydbøker, og å bli lest høyt for teller.  

Bli med! 

Har du barn eller barnebarn på barnetrinnet? Da kan du hjelpe barnet med å lage bruker på sommerles.no, og bli med. 

Spesialskrevet historie 

Hvert år kommer det en spennende fortelling som er skrevet av Mari Moen Holsve, spesielt for Sommerles. Gjennom sommeren kan man samle passord på biblioteket, og låse opp ett og ett kapittel.

I august og september arrangerer mange bibliotek Sommerles-fester for å feire barna som har vært med på kampanjen. Noen bibliotek i fylket er så heldig å få besøk av selveste Sommerles-forfatteren Mari Moen Holsve, som også har skrevet mange gode barnebøker.  

Vedlikeholder leseferdigheter  

Målet med kampanjen er at barna ikke skal miste leseferdigheter i sommerferien, og få glede og motivasjon til å lese utenom skole og hverdag. Om det er morsomt å være med på Sommerles? I 2020 kunne 73 % av foreldrene bekrefte at Sommerles har ført til at barnet deres synes lesing er morsommere enn før. Og nettopp det, at lesing er morsomt, er en god motivasjon til å lese i sommerferien.  

Bibliotekarer i fylket har mange solskinnshistorier fra Sommerles. På fylkets sommerleskickoff for bibliotekansatte 19. mai fikk vi høre om barn som leser til og med på fisketur, som går fra å ikke være så interessert i lesing til å ha engasjerte samtaler med vennene sine om bøker, og om barn som knekker lesekoden i sommerferien.  

Enorme tall 

Sommerles handler først og fremst om å konkurrere med seg selv, men det er morsomt å se på tallene samlet. I 2020 leste barna i fylket 5 383 786 sider under kampanjen. Det var nesten en halv million sider mer enn i 2019. På grunn av covid 19 kan vi forvente en litt annerledes sommer også i år, og fylkesbiblioteket er spent på om enda flere barn leser enda flere sider i 2021, i sommerens vakreste leseeventyr.