En glimrende lesesommer

Sommerles er en lesekampanje for barn i barneskolen som foregår fra juni til august. Målet med kampanjen er at barna ikke skal miste leseferdigheter i sommerferien, og få glede og motivasjon til å lese utenom skole og hverdag.  Både bøker barna leser selv, lydbøker og høytlesning teller.  

Nytt rekordår! 
På grunn av koronasituasjonen har 2020 vært et annerledes år. Vi var spent på hvordan dette skulle slå ut i Sommerles. Tidligere har både antall deltakere og aktivitet per barn økt jevnt og trutt hvert år. Nå kan vi konkludere med at mange familier har prioritert bøker i sommer! Vet du hvor mange sider barn i Troms og Finnmark har lest i løpet av kampanjen? Det er hele 5 383 786 sider! Det er nesten en halv million sider mer enn i 2019.  

Fornøyde foreldre 
Sommerles.no er episenteret for sommerleskampanjen. Der kan barna registrere bøkene de leser for å gå opp i level, se når de har fått en ny premie, og de kan lese den spennende sommerlesfortellingen. Den er skrevet av Mari Moen Holsve, og ved å finne et nytt kodeord hver uke kan barna få tilgang til neste kapittel. I en nasjonal spørreundersøkelse svarer 73 % av foreldre at Sommerles.no har ført til at barnet deres synes lesing er morsommere enn før.  

Store variasjoner 
Mange kommuner har hatt stor oppslutning i år. I både Gamvik og Sørreisa var over 70% av alle elver på barnetrinnet med på Sommerles. Det er en fantastisk oppslutning! Andre kommuner har hatt lav deltakelse. Nå skal vi oppsummere årets lesekampanjer og finne ut hvordan vi kan få enda flere barn med neste år!  

Bibliotekene som ønsker å tilsendt hele statistikkmaterialet kan kontakte linda.m.tindholm@tffk.no
Artikkel skrevet Mona Fonnes