Tromsungdom leser-seminar

Tromsungdom leser er et tredelt tilbud i den videregående skolen som består av et forfatterbesøk og en bokprat for elevene i tillegg til et faglig seminar for lærere og skolebibliotekarer. Bokpraten arrangeres av Troms fylkesbibliotek i uke 7 og 8 og holdes av erfarne litteraturformidlere, som presenterer norsk og utenlandsk samtidslitteratur tilpasset elever på ulike studieretninger.

Ellen Hofsø og Marit A. Somby

Onsdag 24. februar var bibliotekarer fra folkebibliotek, skolebibliotekarer, lærere og bokpratere samlet i Tromsø for årets seminar. Etter en kort presentasjon av opplegget og boklista fikk vi oppleve formidling av utvalgte titler ved bokpraterne. Deretter hadde Marit A. Somby, rådgiver ved fylkesbiblioteket, en samtale med Ellen Hofsø. Hun er forfatter av boka Elvesang – som er med på boklista fra i år og som handler om kvenjenta Kaarina som sammen med broren blir sendt til Nord-Norge med samene for å unngå å sulte i hjel i Finland.

Etter lunsj var temaet hvordan får vi elever til å mene noe om litteratur?

Guri Fjeldberg

Guri Fjeldberg som er litteraturkritiker i Bergens Tidende og hos Barnebokkritikk, var invitert for å snakke om dette med bakgrunn i en artikkel som hun har skrevet. Artikkelen «Hvordan få barn og ungdom til å mene? – Ti spørsmål som setter samtalen i gang» er en del av et kritikkhefte som Foreningen !les gir ut i februar i år. Heftet har tittelen «Inn i litteraturen. Ut i samfunnet».