Samisk uke i Troms – planleggingen er i gang for fullt

Uke 6 er det Samisk uke – og det legges opp til mange flotte arrangementer rundt om i fylket. Vi vet at dere har mye spennende på gang, så meld gjerne inn til fylkesbiblioteket hva som skjer – så kan vi legge det ut på ressurssiden vår.

På ressursiden vil du også finne link til en oppdatert oversikt med forslag til utstillinger, arrangementer og annet fra Samisk bibliotektjeneste http://bibliotek.tromsfylke.no/index.php/litteratur/felles-kampanjer/samefolkets-dag/

Kurs om samiske pyntevotter med Kirsti-Synnøve Suongir og eventyrfortellinger med Stina Fagertun 
Ni bibliotek i fylket har fått muligheten til å invitere til to timers kurs med forfatter Kirsti-Synnøve Suongir om hvordan strikke samiske votter med mønster bare oppå handa.

Kursleder Kirsti- Synnøve Suongir er opprinnelig fra Hamarøy, men bor nå i Deatnu/Tana. Her fant hun sine samiske røtter. Inspirert av svigermorens nydelige votter, begynte Kirsti-Synnøve å tegne av mønstrene på pynte-vottene.

I tillegg til strikkeworkshop vil noen av bibliotekene i Troms tilby Samisk fortellerstund med den dyktige fortelleren og formidleren Stina Fagertun i uke 6 eller datoer rundt den uka. Flere bibliotek har allerede meldt sin interesse og her er vi nå i gang med å legge turneen.

Fagertuns opplegg passer for barnehagebarn og barn på småtrinnet evt. familieforestilling. Forestillingen inneholder 2-3 samiske eventyr, blant den hennes ny fortelling om solddragen. Stina Fagertun er bosatt i Tromsø, og har vunnet flere priser som forteller. Stina har samlet muntlige eventyr, og framfører noen av disse, samt nedtegnede eventyr fra Efraim Pedersen fra Storfjord og Lyngen og fra Just Quigstads «Samiske beretninger/Lappiske eventyr» som kom i 1920. Ett har hun hentet fra ei nordnorsk eventyrbok som kom ut like før krigen. Nordlyslandet 1 og 2 som er tilgjengelige i Spotify.: https://open.spotify.com/album/0NIfuXWVSRPFZRmh2Cf1JK