Samisk bilder fra fotoarkivet i Troms og Finnmark

Her finner dere en smakebit av det vi har av samiske bilder i Digitalt Museum. Følg linken og skriv inn «samisk» som søkeord. Da vil du få opp en masse bilder som du kanskje ikke har sett før? Kanskje finner du noen du kjenner?

Mange av bildene kan du laste ned selv fra nettsiden. En del bilder er merket med opphavsrett, men kan likevel bestilles ved å kontakte fotoarkivet.

Våre brukere bestiller bilder til årbøker, dokumentarfilm, til slektsforsking og forskningsartikler- og til illustrasjon av bøker med historisk tema. Bildene etter fotografen Elisabeth Meyer er et eksempler på bilder som kaster lys på samisk historie. Ingjerd Tjelle forteller litt om arbeidet med en kommende bok hvor nettopp Elisabeth Meyers bilder blir brukt for å illustrere temaet i boka.

Foto: Elisabeth Meyer.
Kautokeino skoleinternat 1940.

«Å lage dokumentarbok fra Finnmark handler for meg veldig mye om å finne gode bilder. Det er ikke bare teksten som forteller historier fra fortida – det gjør i høyeste grad også gamle foto.

Jeg har gjennom flere bokprosjekter vært så heldig å ha et godt samarbeid med fotoavdelinga på Finnmark fylkesbibliotek. De har en unik samling, de er meget serviceinnstilte og dyktige i sitt fag, og de gjør et viktig arbeid med å forvalte de mange historiene vi har fra dette fylket. Høsten 2021 kommer jeg med min andre bok om skoleinternat-livet i Finnmark. Det blir en bok full av fortellinger fra barn og voksne som opplevde en annerledes skolehverdag enn folk flest. Den har i seg både smerte, savn og fellesskap, og mange eksempler på et forbedret skoletilbud for mange finnmarkinger. Boka er for folk flest og er full av foto fra ei tid som ikke finnes mer. Et av dem er fra sennagress-rommet på Kautokeino skoleinternat – et av mine favorittfoto av Elisabeth Meyer som gir et innblikk i en skolehverdag litt utenom det vanlige.»
– Ingjerd Tjelle