Litteraturprogram på Riddu

Torsdag 10. juli kl. 14.00: «Dømt til ild og bål»  Professor Liv Helene Willumsen i samtale med Aud Tåga om hekseprosessene i Finnmark og Skottland. Biblioteket.

Torsdag 10. juli kl. 15.30: Eventyrstund med Jens Martin Mienna: Rypen som hadde mistet sin fine vinterdrakt. Nisga’ahuset

Lørdag 12. juli kl. 12.00:  «Samisk mytologi og eventyr i fantasy for barn og ungdom»  Universitetslektor Lill Tove Fredriksen i samtale med forfatterne Jens Martin Mienna og Máret Ánne Sara. Biblioteket.

 

Liv Helene Willumsen har skrevet utstillingsteksten til Steilneset Minnested. Minnested over ofrene for trolldomsprosessene i Finnmark.

Liv Helene Willumsen har skrevet utstillingsteksten til Steilneset Minnested. Minnested over ofrene for trolldomsprosessene i Finnmark.

Boka Dømt til ild og bål. Trolldomsprosessene i Skottland og Finnmark (2013) er skrevet av Liv Helene Willumsen.  Hun er professor i historie ved Institutt for historie og religionsvitenskap ved Universitet i Tromsø. Hun har Ph.D. i historie fra Universitetet i Edinburg og er Dr. philos. i nordisk litteratur fra Universitet i Bergen.

I boka forteller Willumsen om kvinner og menn som på 1600-tallet ble ført for retten, anklaget for trolldom. Svært mange av dem endte sine dager på et bål. De fleste var vanlige mennesker som bodde på landet, og de gikk en dyster skjebne i møte fordi rettsmyndighetene trodde at de hadde inngått en pakt med djevelen. Boka gir inngående skildringer, og for første gang blir trolldomsprosessene i Skottland gjort kjent for norske lesere. Boka er rikt illustrert og er gitt ut både på norsk og engelsk.

 

 

Maret Anne Sara Foto: Frank Lande

Máret Ánne Sara Foto: Frank Lande

Máret Ánne Sara er forfatter og billedkunstner fra Kautokeino. Hun ble i år nominert til Nordisk råds litteraturpris for barn og ungdom fra det samiske språkområdet for sin spennende debutroman Ilmmiid gaskkas (2013). Nylig kom oppfølgeren Doaresbealde doali.

 

 

 

Jens Martin Mienna

Jens Martin Mienna er fra Kautokeino og arbeider til daglig som lærer ved Kautokeino skole. Siden debuten med eventyrboken Fastteshurvi (2005) har han gitt ut åtte bøker for barn ungdom, med et bredt spekter av temaer. Mange av bøkene har han selv illustrert. I 2009 ble fantasy-romanen Seavdnjadasa hástalusat(Mørkets utfordrninger) utgitt fulgt av oppfølgeren Viges bárru (Den hvite bølgen) i 2010.

 

 

Biblioteket vil også bli brukt som arena for flere seminarer og andre arrangement i Riddus regi. Følg med på riddu.no.