IBBY 2019

I år kommer IBBYS høstkurs til Troms i uke 45. Da er det igjen kart for en gjennomgang av årets utgivelser innenfor barne- og ungdomslitteratur. Også i år har vi med bibliotek i Finnmark på streamingen fra Lenvik bibliotek.

IBBY-arrangement i Troms.

Påmelding skjer til den enkelt arrangør.

Boklister for 2019 finner dere på IBBYs nettsider.

Foredrag og foredragsholdere:
Det blir Nina Nordal Rønne som snakker om bildebøker, Ragnhild Malfang som snakker om barnebøker og Lise Forfang Grimnes som snakker om ungdomsbøker, fagbøker og dataspill. Info om foreleserne finnes her: www.ibby.no under Høstkurs.

Grunnpakken består av tre kurs: bildebøker, barnebøker og ungdomsbøker. Kursene varer i 60 minutter hver.

I tillegg kan dere velge kurs om fagbøker som i år presenteres av Lise Forfang Grimnes.

Nytt i år er et kurs om dataspill som holdes av Lise Forfang Grimnes. Det varer i 45 minutter (*les mer om dette kurset lengere ned på siden)

Alle presentasjonene varer i 60 minutter, med unntak av foredraget om dataspill som er på 45 minutter og presentasjonen av Samiske barne- og ungdomsbøker ca. 20 – 30 minutter.

Priser:
I Troms er kostnadene fordelt mellom Troms fylkesbibliotek og den enkelte kommunene/arrangør.
For grunnpakken er egenandelen  pr. arrangement kr. 10.000,- Troms fylkesbibliotek dekker det overskytende beløpet. (Prisen for grunnpakken er kr. 18 000,-)
Egenandel fagbokpakke, kr. 4 000,- pr arrangement.
Kurs om dataspill kr. 4 000,- pr arrangement. Dekkes i år av fylkesbiblioteket.
Samisk litteratur  dekkes av Troms fylkesbibliotek.

*Dataspill og narrativet: Slik presenterer Lise kurset:
96% av alle gutter og 63% av alle jenter i alderen 9 – 18 år spiller dataspill. Det er ikke lenger en smal hobby for nerdene. Alle spiller. 

Men hva spiller barn og unge?

Å snakke om dataspill som én størrelse, som én og samme ting, er som å snakke om bøker og litteratur som et statisk fenomen. Dataspill har utviklet seg med rekordfart over de siste årene med et stort utvalg av opplevelser tilgjengelig; alt fra store blokkbusterspill i åpne verdener til smale indiespill om å komme ut av skapet eller utforske vakre landskap hvor nærmest ingenting skjer. Fortellingen, estetikken, reglene og teknologien er ulikt fra spill til spill. Det finnes en jungel av mangfold der ute.

Vet du forskjell på RPG og MMORPG? Hva spiller gutta og hva spiller jentene? Hva er det som appellerer så vanvittig med dataspill? Hvilke ferdigheter utvikler de som er gode til å spille? Og er det ikke sånn at dataspill utkonkurrerer litteraturen fullstendig? Finnes det møtepunkter? Hvilke fortellinger finnes i dataspillene?

Dette foredraget gir en lettfattelig introduksjon til dataspillets verden og inspirer til åpenhet og refleksjon når det gjelder hvordan dataspill kan bli en integrert del av bibliotekets tilbud.

Minner om at dere kan bli medlem i IBBY, da får du redusert pris på høstkurset og medlemsbladet. Oppfordrer også de som har Facebook om å følge IBBY der.