Samefolkets dag

Den 6. februar feires samenes nasjonaldag i Norge, Sverige, Finland og Russland. Dagen har også navnet Samefolkets dag og Samisk folkedag. Samefolkets dag feires til minne om det første samiske landsmøtet som fant sted i Trondheim den 6. februar 1917.

Edel Olsen ved Samisk bibliotektjeneste har publisert blogginnlegget, Samenes nasjonaldag 6. februar. Her er lenker til ulike nettressurser, oversikt over bøker, filmer, serier og dokumentarer. Alt dette kan brukes fritt til formidling i ditt bibliotek. Vi oppfordrer bibliotekene til å ta i bruk dette materialet og det dere har i egne samlinger for å markere dagen.

Gjennom Prosjektet Formidling 2018 har Fylkesbiblioteket gitt tilbud om to ulike turneer i forbindelse med Samefolkets dag.

Kurs om Samisk pyntevotter. (Tekst til nyhetsoppslag på bibliotekets nettside og i arrangementskalenderen. For publisering se nederst på siden.)

Kursleder Kirsti-Synnøve Suongir er opprinnelig fra Hamarøy, men bor nå i Deatnu/Tana. Her fant hun sine samiske røtter. Inspirert av svigermorens nydelige votter, begynte Kirsti-Synnøve å tegne av mønstrene på pynte-vottene.
Kursleder har med prøvevotter som deltakerne kan prøve seg på. Deltakerne kan også ta med seg en vott de har begynt på og garnet de ønsker å strikke mønsteret med.
Vottene strikkes i ullgarn som passer til pinne nr. 3 /3,5 mm. Garn som egner seg er finull, Heilo e.l. Ta med ullgarn i 4 forskjellige farger. Det går ikke mye av mønsterfargene, så rester passer fint å ta med her.
Bibliotekene inviterer til to timers kurs med forfatter Kirsti-Synnøve Suongir som viser hvordan man strikker samiske votter med mønster bare oppå handa. Det er plass til 8 deltakere på hvert kurs. Påmelding hos det enkelte bibliotek.

Eksempel på plakat for kurset Samiske pyntevotter Vil du ha en, tilpasset ditt bibliotek, er det bare å ta kontakt så ordner vi det. 
Samisk pyntevotter turneplan Vi har tre ulike bilder fra boka, ta kontakt hvis du vil ha det til din nyhetssak.

Eventyrfortellinger med Stina Fagertun (Tekst til nyhetsoppslag på bibliotekets nettside og i arrangementskalenderen. For publisering se nederst på siden.)

Stina Fagertun har vunnet mange priser for sin fortellerkunst og har skrevet den barneboka Nisse Noppes juleeventyr. Fagertun forteller i anledning samisk uke tre samiske eventyr og har også med seg noen joiker. Barna får mulighet til å prøve å lage en egen joik.  Stina har samlet samiske, kvenske og nordnorske eventyr som hun har gitt ut på Cd’ene Nordlyslandet 1 og 2 som er tilgjengelige i Spotify.: https://open.spotify.com/album/0NIfuXWVSRPFZRmh2Cf1JK
Program og turnéplan for eventyrfortellinger med Stina Fagertun

Eksempel på plakat for fortellerstund med Stina Fagertun
 Vil du ha en, tilpasset ditt bibliotek, er det bare å ta kontakt, med Edel Olsen, Samisk bibliotektjeneste så ordner hun det.

Boklansering og eventyrstund
Tone Elvebakk og Janne Olsby laserer sin tredje bok om de samiske dukkene Elle og Ándá: Elle ja Ándá hárdoba guovssahasaid – Elle og Ándá erter nordlyset.
I denne boka feirer de samefolkets dag. På heimveien, går de en liten tur i skogen. Der møter de skogens dyr, og våger å erte nordlyset. Mon tro hva som skjer da?

Tone Elvebakk og Janne Olsby arbeider til daglig ved Várdobáiki samiske senter i Evenes og bruker dukkene og de tospråklige bøkene om dem aktivt for å formidle samisk språk og kultur til barn.

Program i Kåfjord 6. februar:
Kl. 09.15 Birtavarre barnehage med bokussen
Kl. 10.15 Olderdalen barnehage med bokbussen
Kl. 12.45 Senter for nordlige folk – biblioteket

Er det ikke planlagt arrangement i ditt bibliotek kan man, på nettsiden, lage en generell nyhetssak om dagen (se Samsisk bibliotektjenestes blogginnlegg for å finne teks) og lage en utstilling med bøker.

Andre arrangementer i anledning dagen. (hentet fra bloggen til Samisk bibliotektjeneste)
Har du andre arrangementer, er det fint hvis du informerer oss så kan vi legge dem ut her.

Tromsø: Samisk uke i Tromsø 2018
Kåfjord: Samefolkets dag

Til bibliotek med WordPress-nettsider.
For å legge ut en nyhetssak på førstesiden, se side 5
For å legge inn et arrangement i kalenderen, se side 8
Publiseringsmanual for bibliotek med WordPress-nettsider fra fylkesbiblioteket.
Får du problemer ta kontakt så ordner vi det sammen.

Evaluering
2018 Gjennomføring og tilbakemeldinger -Samefolkets dag