Folkebibliotek som kunnskapsaktør

Fylkesbiblioteksjef Birgit Larsen på biblioteksjefmøtet i mai 2017

Fylkesbiblioteksjef Birgit Larsen

Troms fylkesbibliotek, Universitetsbiblioteket i Tromsø og folkebibliotekene i fylket skal samarbeide om hvordan folkebibliotekene kan være fagbibliotek i sine lokalsamfunn. Et samarbeid mellom folkebibliotekene i Troms og Universitetsbiblioteket i Tromsø gir nye muligheter, spørsmålet er hvordan universitetsbiblioteket kan være «Litt ditt» ute i lokalsamfunnene?

Mariann Løkse fra UB i Tromsø

Seksjonssjef Mariann Løkse fra UB i Tromsø

Universitetsbibliotekets (UB) primærrolle er å serve de som er tilknyttet universitetets studiesteder, men har også, som en del av universitetet, en samfunnsrolle. UB er et offentlig bibliotek og kan brukes av alle voksne over 18 år. Folkebibliotekene og universitetsbiblioteket har de samme brukerne de skal lage tjenester for. Universitetsbiblioteket kan bidra med kunnskap, læring og formidling i lokalsamfunnene.

Folkebibliotekene utenfor byene må kanskje kunne tilby mer avanserte fagbibliotektjenester enn folkebibliotek i byene. I så fall må folkebibliotekene ha en samarbeidspart med kompetanse og som kan veilede. En slik tjeneste kan UB gi.

Alle skal kunne det de gjør, og alle skal gjøre det de kan. Det betyr at ikke alle skal levere de samme tjenestene, noen må kunne – og levere mer enn andre. Det må derfor i fellesskap utvikles rutiner og arbeidsmåter og utarbeides minstestandarder.

Som en liten smakebit kan man gå inn på Lenvik biblioteks Youtubekanal og se de to foredragene som UB holdt under seminaret Referansearbeid og helseinformasjon:

Informasjonskompetanse og samfunnskompetanse: Dannelse og kildekritikk ved Mariann Løkse

Rollen som referansebibliotekar ved Grete Overvåg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Kontroll Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.