Denne uka gjennomføres det to forfatterturneer i folkebibliotekene i Troms.

Forfatter Fartein Horgar har holdt foredrag om norsk kolonihistorie og slavehandel i Harstad og Tromsø. Torsdag kveld skal han til Salangen folkebibliotek.
Norge, som del av dobbelmonarkiet Danmark Norge har ei kolonihistorie. Dette er lite omtalt. Våren 1672 legger seilskipet Færø til ved øya St. Thomas i Karibia, og ganske raskt etableres det et samfunn her for produksjon av sukker. Til det trengs det hardfør arbeidskraft og folk fra Afrika egner seg godt til dette, og slavehandel er et faktum. Horgar har gitt ut to bøker om temaet: «Paradisets elendige» og «I slaktermåneden». Den tredje boka er på tur. De historiske hendelsene i romanene har funnet sted, mens hovedpersonene i romanene er fiktive.

På tirsdag holdt Fartein Horgar foredrag om Bob Dylan på Harstad bibliotek. Horgar har tidligere gitt ut et leksikon om Bob Dylan sammen med Steinar Olafsen og Petter Myhr. Tom Roger Aadland, som har omsatt tekster av Dylan til nynorsk «illustrerte» foredraget med musikk.

Forfatter Ellen Hofsø startet sin turne på Skånland bibliotek mandag kveld, så gikk turen til Balsfjord og på onsdag stod Lavangen for tur. På torsdag får Tranøy besøk. Hofsø har tatt for seg temaet barnevandring fra Finland til Norge i 1860. Barn ble sendt med flyttsamer over til Norge, bort fra hungersnød i heimlandet. Barna ble overlatt til norske familier, gjerne som arbeidskraft slik hovedpersonen Kaarina ble. Hofsø har jobbet mye med det historiske materialet for å får tidsbildet så riktig og troverdig som mulig.