Årets litteraturprogram på Riddu er klart

Ánná Káisá Partapuoli

I litteraturprogrammet finner du tid og sted for de ulike arrangementene.

Årets unge kunstner er slam-poeten Ánná Káisá Partapuoli. Hun er er 23 år gammel fra Skånland og Soppero, nå bosatt i Tromsø. Festivalsjef Karoline Trollvik er imponert over måten hun plasserer seg selv i det samiske samfunnet med sine observasjoner og kommentrarer innenfra. Det blir flere anledninger til å høre henne under festivalen. Mange av hennes tekster er politiske og hun er opptatt av å løfte det samiske språkets, og spesielt den toresamiske dialektens verdi og bruk. Som slam-poet ønsker hun å bevise at det samiske språket er fullt mulig å rime på, og at dikt kan være en stor glede og inspirasjon for unge mennesker.

Odd Marakatt Sivertsen

Kåfjordkunstneren Odd Marakatt Sivertsen er lanserer snart sin andre roman, Galskapens farge,  med skildringer fra oppvekst i Nord-Troms. Hvordan fanatisk og pietistisk religionsutøvelse kan påvirke unge sinn er fokus i denne romanen. I den anledning har vi invitert han til Riddu for å fortelle mer om denne. Vi møter han i samtale med Aud Tåga fra Troms fylkesbibliotek.

I år ville mulitkunstneren Nils-Aslak Valkeapää fylt 75 år. I den anledning har vi invitert poetene Synnøve Persen, Niillas Holmberg, Niko Valkeapää og årets unge kunstner, slampoeten Ánná Káisá Partapuoli til å hedre han med sine egen dikt. Synnøve Persen holder en inledning om han. Áillohaš – mentor og inspirator foregår på nordsamisk og arrangeres i samabeid med Stiftelsen Lásságammi.

Årets nordlige gjestefolk på Riddu er skoltesamene og kildinsamene. Vi har invitert Caroline Serck-Hanssen til å holde foredrag om Trifon (1495-1583) , misjonæren fra Petsjenga som kristnet skoltesamene og bygget verdens nordligste kloster. Foredragert er basert på hennes nye bok Helgen i grensenland – arven fra Trifon av Petsjenga.

Sjølsamisk båtbygging er tema for historikerne Alf Ragnar Nielssen og Mariann Mathisen i miniseminaeret Båter og båtbygging i Nord-Norge – en felles kulturarv?.  Mariann Mathisen lanserer ny bok i juli Nordlandsbåt og draug – en felles kulturarv.