Populære forfatterbesøk på Harstad bibliotek

Harstad bibliotek hadde to godt besøkte forfatterpresentasjoner under årets Festspill i Nord-Norge (FINN). Mandag 25. juni var det forfattersamtale med Laila Stien. Forfatterkollega Kjersti Kollbotn ledet samtalen. Tirsdag 26. juni holdt Herbjørg Wassmo et foredrag om sitt forfatterskap med hovedvekt på sin siste roman Den som ser.

Kjersti Kollbotn og Laila Stien

Laila Stien, mest kjent som novelleforfatter, sa om denne sjangeren at det er dens vesen å være kort. Den henvender seg til leseren som skal fange opp det som ligger i teksten, både synlig og ikke synlig. Stien sa at hun skriver om hverdagsmennesker. Novellene har ikke stor dramatikk, men inneholder likevel spenning. Novellene tidlig i forfatterskapet hadde mye dialog, men dette har det etter hvert blitt mindre av i de seinere novellene, uten at dette har vært planlagt. I tillegg til å skrive noveller har Stien skrevet en roman, barnebøker og diktsamlinger. Hun har gjort en betydelig innsats i å oversette og gjendiktet flere samiske forfattere til norsk.

Herbjørg Wassmo sa at hun alltid har vært feminist. Bøkene om Tora var viktige å skrive, og det var veldig viktig at verden fikk lese dem. For Huset med den blinde glassveranda ble Wassmo innstilt til Nordisk Råds litteraturpris og fikk prisen for den tredje boka Hudløs himmel. Romanen Den som ser kom ut i 2017, og er fjerde boka om Dina og hennes familie. Den skulle nesten vært en umulighet etter at trilogien om Dina ble ferdig 20 år tidligere, men man kan ikke skape litteratur ved å sitte på en stol og gråte. Dinas barnebarn Karna krevde seg sterkere og sterkere, og det ble tilslutt bok av det.
Wassmo sa at ensomhet har vært viktig for å skape fantasi. Det som hun skriver må være så mye større enn forfatteren. Når hun skriver agere hun som gud. Som forfatter har hun levd et dobbeltliv: fantasi og virkelighet.

Herbjørg Wassmo

Institusjonen Fritt Ord bidro med prosjektstøtte til arrangementene, som hadde henholdsvis 60 og 165 publikummere. I 2017 inviterte Fritt Ord bibliotek til å søke prosjekter som viser litterær kanon. Hvilke forfattere ville bibliotekene vise fram? Harstad bibliotek svarte på spørsmål med å invitere to kjente og produktive forfattere fra landsdelen.

De tre nordnorske fylkeskommunene har vedtatt en nordnorsk litteraturstrategi, som blant annet går ut på å fremme litteratur skrevet av forfattere bosatt i landsdelen.