Finnlitt Underveis

Lørdag 31. oktober markerte vi at det er ett år til Finnmark Internasjonale Litteraturfestival i Kirkenes. Festivalen blir 27.-30. oktober 2021 og temaet blir Underveis. På arrangementet i helga feiret vi at festivalen er underveis, og at det er 10 år siden første Finnlitt. 60 av 65 påmeldte gjester møtte på Samfundshuset på Finnlitt Underveis.

Dyktige Dagfinn Gjerde, biblioteksjef på Sør-Varanger bibliotek, var konferansier gjennom hele programmet og loset oss trygt gjennom dagen. Lisa Finnøy Ugelvik publiserte bilder fortløpende på sosiale medier, og Dag Rune Vellene sørget for proff strømming av arrangementet med fem kameraer og godt samarbeid med Musikkgarasjen på lys/lyd. I tillegg bidro flere fra fylkesbiblioteket med smittevernstiltak, billettscanning, bordservering og –bestilling, oppfølging av forfattere og scenerigg. Sonja Siltala var tilstede som fotograf og står for bildene i denne nyhetssaken.

Lørdagen startet med et musikalsk innslag fra Sør-Varanger kulturskole og programmet ble åpnet med en digital hilsen fra fylkesråd Anne Toril Eriksen Balto.

Digital hilsen fra fylkesråden
Digital hilsen fra fylkesråden

Krimtimen med Jørn Lier Horst tok oss med inn i hans forfatterskap og bak sperrebåndene i flere kriminalsaker fra virkeligheten. Vi fikk også høre hans tanker om ansvaret som ligger i å skrive barnebøker: «Lesing er den viktigste egenskapen vi kan overføre til barna og barnebarna våre»

Kjersti Anfinnsen og Kjersti Kollbotn i samtale

Kjersti Kollbotn og Kjersti Anfinnsen snakket om sine forfatterskap med høytlesning, og drøfting av tema som ensomhet, makt i familierelasjoner, humor i litteraturen og det litterære språket. Samtalen skapte leselyst og begeistring hos publikum. Kjersti Anfinnsen vant Havmannprisen 2020, og Kjersti Kollbotn ble tildelt de nordnorske fylkeskommunenes årlige arbeidsstipend for nordnorsk skjønnlitteratur i 2019. Arbeidstipendet er en del av den nordnorske litteraturstrategien, som forvaltes av fylkesbibliotekene i Nordland, Troms og Finnmark, og litteraturstrategien er del av den nordnorske kulturavtalen.

I den lengste pausen ble det servert lammegryte fra Centrum kafé, og vi fikk et musikalsk pauseinnslag fra Sør-Varanger Kulturskole. Fire elever og to lærere spilte rolig jazzmusikk.

Ida Zachariassen Sagberg og Jørn Lier Horst i samtale

Arrangementet ble avrundet med en litterær samtale mellom Jørn Lier Horst og festivalkoordinator Ida Zachariassen Sagberg, der de blant snakket om å ta leserne på alvor, om hvordan én mann kan skrive 3-7 bøker i året, om William Wisting som karakter og om Mikael Niemis Koke bjørn som detektivroman Arrangementet er dekket av Sør-Varanger avis og iFinnmark.

Takk til alle bibliotekansatte og bibliotekgjester som fulgte strømmen av arrangementet. Nå begynner planleggingen av den faktiske festivalen, som foregår om ett år i Kirkenes. Da kommer blant annet Mikael Niemi, Helga Flatland og Ørjan N. Karlsson. Det er lagt ut noen få festivalpass for Finnlitt 2021 til ekstra rabattert pris.