En flott formidler!

Forfatteren Kathrine Nedrejord. Foto: Melita Båfjord

«Kathrine Nedrejord kan virkelig jobben sin, hun ga oss en levende opplesning av sine tekster og var nær og fin i møte med leserne!» Biblioteksjef Melita Båfjord ved Skånland bibliotek er over seg av begeistring etter å ha hatt forfatter Kathrine Nedrejord på besøk. Nedrejord er norsk og samisk forfatter, dramatiker og scenekunstner. Hun er oppvokst i Kjøllefjord og på Nøtterøy.

Denne uka har hun vært på den første av to turnéer i Troms denne høsten i forbindelse med Bokåret 2019. Nå var det ungdommer og voksne lesere i Lenvik, Berg, Målselv, Bardu, Dyrøy og Skånland som fikk besøk. Neste turné går til nordfylket, i uke 47 skal hun til Nordreisa, Skjervøy, Storfjord og Kåfjord.


Forfatteren presenterer to av sine bøker som begge er aktuelle nå. For et voksent publikum den kritikerroste romanen «Forvandlinga» som hun ble tildelt Havmannprisen for i 2018. For ungdomsgruppene den nylig utgitte romanen «Det Sara skjuler».


Det er sterke tema Katrine Nedrejord behandler i sine siste romaner. «Forvandlinga» handler om traumene etter en overfallsvoldtekt og om hvordan man bygger seg opp som menneske igjen etter en slik opplevelse. Hun fokuserer på hvordan lage litteratur om det vanskelige og hvordan skrive om vanskelige erfaringer.


«Det Sara skjuler» handler om seksuelle overgrep som skjer mot mindreårige. Forfatteren holder hovedfokuset på vennskapet og historia i boka. Hun skriver selv i en artikkel om hvorfor hun har skrevet boka: «Det er derfor hovedpersonen i Det Sara skjuler, ikke er Sara sjøl, men venninna Lajla. Jeg ønska å vise at et overgrep går utover flere enn de direkte involverte. Jeg ønska å vise hvordan det kan ramme de rundt. Lajla observerer og ser hvordan voldtekta endrer Sara. Og Lajla klarer ikke la det ligge. Lajla kjenner på sinne, fortvilelse og maktesløshet. Hun vil gjøre noe. Lajlas behov for å handle er bokas motor».