Bøker og filmer på nett

I disse koronatider holder bibliotekene stengt, men fortvil ikke. Som låner har du tilgang til våre digitale tjenester. Bruk ditt lånekort for å få tilgang til disse tjenestene. Har du ikke lånekort? Nå kan du få digitalt nasjonalt lånekort ved henvendelse til Nasjonalbiblioteket.

Tilgang uten pålogging

Bokhylla
Nasjonalbiblioteket har digitalisert alle bøker utgitt i Norge til og med år 2000. Bøkene er tilgjengelig for brukere med norske IP-adresser. Noen av bøkene kan lastes ned, men de aller fleste må leses på nett.
Billedbokhylla
Nasjonalbiblioteket har laget en egen side med elektroniske billedbøker.
Bokselskap
Søk i over 200 norske klassikere.
Elektroniske publikasjoner – epub.no
Samleside med norske e-bøker fra forskjellige kilder.
Project Gutenberg
Les e-bøker på flere språk, eller hør lydbøker
Open access
Ressurser som gir fri online tilgang til forskningsresultater

Tilgang med pålogging:

Lån e-bøker
Lån e-bøker direkte på ditt lesebrett eller telefon. Last ned appen BookBites fra App Store eller Google Play. Se hvordan du oppretter bruker og kommer i gang.

Her finner du stadig nye tips om e-bøker som finnes i Bookbites.

Filmbib
En filmstrømmetjeneste. Se kortfilmer og dokumentarfilmer med ditt nasjonale lånekort.

Sapmifilm tilbyr nå alle i Norge, Sverige og Finland gratis strømming av samiske og andre urfolks filmer hele april måned.
Velg ‘Log in’ Skriv inn i brukernavn/e-post: sapmifilm@school.com Passord: sapmifilm

Tilgang til pliktavlevert materiale i bibliotek i Nasjonalbiblioteket

1. Tilgang til pliktavlevert materiale i bibliotek
    Innsendte søknader må godkjennes av personalet i ditt lokale bibliotek. Du må oppholde deg i biblioteket så lenge du bruker tjenesten. Tilgangen til å låne pliktavlevert materiale gjelder i 8 timer etter at tilgangen er aktiveret.www.nb.no
  2. Skroll til nederst på siden, der vil du kunne logge deg inn med MinID, eller som Feide-bruker. Du må være innlogget før du kan søke om tilgang
  3. Trykk på «Søknadsskjema for tilgang i bibliotek»
  4. Start med å skrive pub i feltet der det står «velg bibliotek» og «Nasjonalbiblioteket Seksjon Publikumstjenesten» vil dukke opp
  5. Trykk på «Send inn». Vi vil fortløpende gi deg tilgang i 8 timer. Vi behandler søknader mellom kl. 9 og 19 på hverdager (lørdager kl. 9–14).

Tromsø bibliotek har laget siden 11 digitale bibliotektips med mer informasjon og flere tips.

Nordland fylkesbibliotek har i samarbeid med Meieriet bibliotek i Vestvågøy oppretta nettstedet Karanteket med lenker til bøker, podcaster, filmer, aviser og andre tilbud på nett. Troms fylkesbibliotek bidrar med nytt innhold sammen med flere andre bibliotek, og Karanteket oppdateres hver dag.  Her finnes også oversikt over «smittefrie» arrangementer hvor man kan delta over nettet.